Mnożenie
Konrad: Jak wygląda stosowanie wzoru skróconego mnożenia przy takim przykładzie: (−2−3)2 ?
3 mar 18:44
Jerzy:
(−2)2 + 2(−2)(−3) + (−3)2 = 4 + 12 + 9 = 25
3 mar 18:48
janek191:
Tutaj nie ma sensu stosowanie wzoru skróconego mnożenia

( − 2 − 3)
2 = (−5)
2 = 25
3 mar 18:54
Jerzy:
Chciał zobaczyć, to zobaczył
3 mar 18:55
Konrad: czemu jest napisane tutaj (−2)2 + 2ab, a nie jak we wzorze −2ab przy odejmowaniu?
3 mar 18:58
Jerzy:
Można i tak: (−2)2 −2(−2)*3 + (−3)2 = 4 + 12 + 9 = 25
3 mar 19:01
Konrad: Dziękuję, ale jeszcze bym prosił o wyjaśnienie jak wygląda sprawa z tym podstawianiem pod wzór,
mianowicie:
Mam wzór: 2+ 2ab+ b2, to czemu niektózy podstawiają liczbę z minusem pod wzór a niektórzy bez
znaku? Od czego to zależy?
np.: (2−4)2 i piszą = 22 − 2 * 2 * 4, dlaczego 4 a nie −4?
3 mar 19:05
Jerzy: (a − b)2 = a2 − 2ab + b2
a = 2 i b = 4
3 mar 19:09
Konrad: to dlaczego tam w pierwszym przykładzie jest podstawiona liczba z minusem?
(−2)2 + 2(−2)(−3) + (−3)2
3 mar 19:14
Jerzy:
(− 2 − 3) = [ (−2) + (−3)]2 = (−2)2 + 2(−2)(−3) + (−3)2
3 mar 19:19
Konrad: każdy przykład można sobie tak przerabiać?
3 mar 19:30
Jerzy:
Tak.
3 mar 19:33
AWRUK: Jak masz problem z tymi minusami to je wywal w taki sposób:
(−2−3)2 = [−1(2+3)]2 = (−1)2 * (2+3)2 = 1 * (2+3)2 = (2+3)2
3 mar 19:34