Oblicz ekstremum, minumum i maxiumum .Nie wiem jak sie za to zabrać
makeme:
f(x)=(x−1)2
3 mar 18:35
Jerzy:
Nie widzisz,że to trójmian kwadratowy ?
3 mar 18:39
3 mar 18:39
Jerzy:
A po co pochodna ?
3 mar 18:40
makeme: znikł jeden kwadrat, chodziło mi o to równanie f(x)=(x2−1)2
3 mar 18:44
Bleee:
Oki.... No to licz pochodną.
3 mar 18:45
makeme: chyba wyszło 4x3−4x
3 mar 19:02
janek191:
f '(x) = 2*( x2 − 1)*2 x = 4x*( x2 − 1)
3 mar 19:04
Jerzy:
Teraz miejsca zerowe pochodnej.
3 mar 19:11
makeme: wyciągnąc teraz x przed nawias , 4x(x2−1) ?
3 mar 19:12
Jerzy:
Tak.
3 mar 19:15
makeme: jesli 4x(x−1)(x+1) jest dobrze to co dalej bo nie mam za bardzo pojęcia, miejsca zerowe 0,−1,1
3 mar 19:34
Jerzy:
Teraz ustal, jak zmienia się znak pochodnej w tych punktach.
3 mar 19:43