matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Elektronika
Ewa99:
Obliczyć prądy i napięcia w obwodzie: U=18V R
1
=2Ω R
2
=3Ω R
3
=6Ω Czy mogłabym prosić o pomoc w tym zadaniu?
11
Obliczyłam I, które wyszło
A, ale co dalej? W ogóle czy I jest obliczone przeze mnie
2
poprawnie?
3 mar 18:33
Ewa99:
3 mar 18:46
janek191:
1
1
1
1
=
+
+
=1
R
2
3
6
R = 1 Ω więc
U
I =
= 18 A
R
3 mar 18:59
janek191:
U
18
I
1
=
=
A = 9 A
R
1
2
18
I
2
=
A = 6 A
3
18
I
3
=
A = 3 A
6
3 mar 19:01
Ewa99:
Dziękuję!
3 mar 19:44
janek191:
U = U
1
= U
2
= U
3
3 mar 19:54