TRojkat
6latek:

W trojkacie ABC dlugosc srodkowej CS jest rowna 1/2 AB a wysokosc porowadzona a wierzcholka C
zawiera sie w dwusiecznej kąta ACS
Oblicz miary katow trojkata ABC
Do czego doszedlem
AS= 1/2 AB
AD+DS= CS
stad ΔACS to Δ rownoramienny
czyli α= 2γ
No chyba z e z tegp skorzystac ze srodkowa dzieli trojkat na dwa trojkaty o rownych polach
3 mar 16:38
Pytający:
W ΔADC masz, że α=90−γ oraz wiesz ze α=2γ
Dalej będzie z górki
3 mar 16:50
6latek: Ja nawet nie wiem czy ten trojkat ACS nie jest rownoboczny
Bo AS= CS
a jesli wysokosc zawiera sie w dwusiecznej to jest cecga trojkata rownoramiennego a takze
rownobocznego
czyli mialbym
α= 60
o
γ= 30
o
2γ= 60
o
JUz widze
trojkat BSC test rownoraniemienny
Kat BSC= 120
o
Wobec tego β=δ i maja po 30
o
Bedzie to trojkat prostokatny 60
o , 90
0 30
o.
Prosze sprawdzic .
ZA chwile odpowiem bo musze wyjscv po wegiel
3 mar 16:52
6latek:
3 mar 17:59
yyy:
3 mar 18:07
6latek: Cos wiecej na ten temat moge prosic?
3 mar 18:13
yyy:
|AS|=|CS|=R,
ΔCDA∼ΔCDS /kkk/
|AC|=|CS|
↓
ΔACS równoboczny
3 mar 18:14
yyy: 18:13 A,B,C są równoodległe od pkt S
↓
leżą na okręgu o promieniu R=|AS| i środku S
|AB|=2R
↓
AB jest średnicą tego okręgu
↓
ABC to trójkąt prostokątny
3 mar 18:18
6latek: To rozumiem
3 mar 18:22
yyy:
α+γ=90o z ΔADC
α+β=90o z ΔABC
↓
β=γ
(γ+β)+β=90o z ΔCDB
3β=90o
↓
β=30o
γ=30o
α=2γ=60o
3 mar 18:30
6latek: Dzieki wielkie za takie poswiecenie
3 mar 18:32