Planimetria
Karolinka: Witam, mam takie zadanie: w trójkącie rozwartokątnym ABC dane są |AC|=12, |BC|=8 oraz
Oblicz promień okręgu opisanego na tym trójkącie.
Z 1 trygonometrycznej obliczyłam cosα =
13,
następnie policzyłam najdłuższy bok z twierdzenia cosinusów który wyniósł u mnie 4
√11 po czym
| | a | |
z wzoru na promień 2R= |
| |
| | sinα | |
| | 3√22 | | 3√34 | |
obliczyłam promień i wyszedł mi |
| , lecz w odpowiedziach jest |
| . Czy |
| | 2 | | 2 | |
moglibyście wskazać gdzie popełniłam błąd?
3 mar 14:12
iteRacj@: Jeśli kąt α jest rozwarty, to cosα = −1/3.
3 mar 14:22
Karolinka: to i tak coś mi nie wychodzi, tym razem bok a wyszedł 4√15 co dalej nie daje oczekiwanego
wyniku
3 mar 14:59
Karolinka: cofam to zdanie, pomyliłam się w obliczeniu
3 mar 15:00
iteRacj@:
u mnie bok a=4√17 i promień taki jak w odpowiedziach
3 mar 15:05
Karolinka: tak, po prostu z zagmatwania w moich obliczeniach zapomniałam o dwójce w wzorze na twierdzenie
cosinusów
3 mar 15:07