Płaszczyzny i przestrzenie
Azmuth: Witajcie, mam kilka zadań dotyczących płaszczyzn oraz przestrzeni i nie do końca wiem co z nimi
zrobić:
1. Mam zbadać ograniczenie podzbiorów
a) A = { (x,y) : x2 + y2 >2}
b) B = { (x,y,z) : x2 + y2 + z2 = 3 }
c) C = { (x,y,z) : x − y + z ≤ 5 }
Wydaje mi się, że żaden nie jest ograniczony, ponieważ nigdy nie znajdę takiego otoczenia
punktu z obszaru, żeby cały ten obszar zawierał się w otoczeniu (Widzę to tak, iż wartości w
pewnej osi "idą" nieskończenie daleko)
2. Który z podanych podzbiorów jest obszarem lub obszarem domkniętym (tutaj troszkę nie
rozumiem definicji obszaru):
a) A = { (x,y) : |x| ≤ y }
b) B = { (x,y,z) : 0 < x2 + y2 + z2 ≤ 1 }
3 mar 13:49
Azmuth: Podbiję
3 mar 21:35
janek191:
a) Zewnętrze koła k( (0,0) , r = √2)
Zbiór nieograniczony.
b) Kula − zbiór ograniczony
3 mar 21:39
Azmuth: Ahh no przecież, a co będzie w przypadku c), bo wciąż myślę, że jest to nieograniczone
3 mar 21:41