Udowodnić, że suma 1+ 2×2 + 3×2^2 + 4x2^3 +...+ 34×2^33 jest równa 33x2^34 +1
Paula: Udowodnić, że suma 1+ 2×2 + 3×22 + 4x23 +...+ 34×233 jest równa 33x234 +1
Nie mam pojęcia jak to zrobić, dlatego bardzo proszę o dokładne rozwiązanie :')
3 mar 13:34
Paula: Jak coś to tam jest potęga do 33 i do 34
3 mar 13:36
Mila:
1+ 2*2 + 3*22 + 4*23 +...+ 34*233= 33*234 +1
S=1+ 2*2 + 3*2
2 + 4*2
3 +...+33*2
32+ 34*2
33 /*2
2S=2+2*2
2+3*2
3+4*2
4+.....+33*2
33+34*2
34
odejmuję stronami: 2S−S
−S=(1+ 2*2 + 3*2
2 + 4*2
3 +5*2
4...+33*2
32+ 34*2
33)
−(2+ 2*2
2+3*2
3+4*2
4+.......................+33*2
33+34*2
34)=
=3+(2
2+2
3+2
4+........+2
33)−34*2
34
Suma z nawiasu: a
1=2
2, q=2, n=32
| | 1−232 | |
s32=22* |
| =22*(232−1)=234−4 |
| | 1−2 | |
−S=3+2
34−4−34*2
34
S=34*2
34−2
34+1
S=2
34*(34−1)+1=33*2
34+1⇔L=P
=========================
3 mar 17:22
Mila:
Powinno być − odejmuję stronami:
S−2S:
3 mar 17:23
Mariusz:
∑i=0n(i+1)2i=n 2n+1 + 1
Dla n=0
(0+1) 20 =0 21 + 1
1 = 1
Dla n = k
∑i=0k(i+1)2i=k 2k+1 + 1
Dla n = k+1
∑i=0k+1(i+1)2i=(k+1)2k+2+1
∑i=0k(i+1)2i+(k+2)2k+1 = (k+1)2k+2+1
k 2k+1 + 1 + (k+2)2k+1 = (k+1)2k+2+1
(2k+2)2k+1 = (2k+2)2k+1 + 1
A samą sumę można dostać sumując przez części
4 mar 02:38
Mariusz:
W ostatniej linijce oczywiście
(2k+2)2k+1 + 1 = (2k+2)2k+1 + 1
4 mar 02:39
Paula: ∑i co to za oznaczenie?
4 mar 09:58
ICSP: | | 1 − x35 | |
f(x) = 1 + x + x2 + x3 + ... + x34 = |
| |
| | 1 − x | |
| | 34x35 − 35x34 + 1 | |
f'(x) = 1 + 2x + 3x2 + ... 34 x33 = |
| |
| | (1 − x)2 | |
S = f'(2) = 2
34[ 68 − 35 ] + 1
4 mar 09:59
Mariusz:
∑ to znak sumy
a to co pokazałem to się nazywa indukcja
4 mar 15:18
Mariusz:
Tak jak napisałem wcześniej sumę można obliczyć przez części
Δf(x)=f(x+1)−f(x)
Δ(2x+1)=2x+2−2x+1
Δ(2x+1)=2x+1(2−1)
∑Δ(2x+1)δx=∑2x+1δx
∑2x+1δx=2x+1
∑f(x)Δg(x)δx=f(x)g(x)−∑Δf(x)g(x+1)δx
∑(x+1)2xδx=(x+1)2x−∑2x+1δx
∑(x+1)2xδx=(x+1)2x−2x+1
∑k=0n=∑0n+1(x+1)2xδx
=((n+2)2n+1−2n+2)−((0+1)20−21)
(n+2)2n+1−2 2n+1−(1−2)
(n+2−2)2n+1−(−1)
n 2n+1 + 1
Co w połączeniu z moim wpisem z indukcją daje kompletny dowód
Wpis z indukcją jest z godziny 4 mar 2019 02:38
Pokazałem nawet nieco więcej niż oni chcieli w tym zadaniu
4 mar 16:15