stereokąty
Ateusz: Przekątna ściany bocznej granaistoslupa prawidlowego trojkatnego ma dlugosc 6cm i ejst
nachylona do sasiedniej sciany bocznej pod katem 30 stopni. oblicz objetosc ten graniastoslupa
jak bedzie wygladal kąt miedzy przekatna sciany bocznej a sasiednia sciana boczna?
3 mar 13:25
Ateusz: jak bedzie wygladal kąt miedzy przekatna sciany bocznej a sasiednia sciana boczna?
− dalej sam bede juz wiedzial
3 mar 13:27
3 mar 13:32
Ateusz: tak początkowo zaznaczyłem i nic z tego nie wychodzi. Tam ma gdzieś być kąt prosty
3 mar 13:36
Ateusz: więc raczej nie będzie to kąt między przekątną jednej ściany, a przekątną sąsiedniej
3 mar 13:37
iteRacj@:

α − kąt między przekatną ściany bocznej a sasiednią ścianą boczną
3 mar 13:47
Ateusz: @iteRacj@
dlaczego przyprostokątne są akurat takie? z czego to wynika
3 mar 13:54
iteRacj@:
Wierzchołkiem szukanego kąta jest jeden z końców przekątnej, ramieniem przekątna.
Jak znaleźć drugie ramię?
Szukamy punktu na podstawie, przez który przechodzi prosta prostopadła do tej postawy i
przechodząca przez drugi koniec przekątnej (rzut prostokątny).
3 mar 14:06
Ateusz: eh jakies to srednio zrozumiale
ale dzieki za pomoc
3 mar 14:26
Mila:

α=30
o, p=6
Kąt między przekątną BC
1 a ścianą boczną ABB
1A
1 to
kąt między BC
1 i jej rzutem prostokątnym BD na tę ścianę.
∡C
1DB=90
o
Już to Ci tłumaczyłam:
C
1D⊥do płaszczyzny ABB
1A
1 , bo tak narysowaliśmy,
to C
1D⊥DB.
Na rysunku
Iteracji ładnie widać.
3 mar 16:28
Ateusz: @Mila
Czyli w takim samym ostroslupie, tylko ze czworokatnym prawidlowym, jednym z przyprostokątnych
trójkąta C1DB byłaby przekątna podstawy tego ostrosłupa, tak?
3 mar 17:02
Mila:
Tu masz graniastosłup. Nie rozumiem o co chodzi?
Znajdź zadanie z tym problemem, to wyjaśnię.
3 mar 17:30
Ateusz: Przekątna ściany bocznej granaistoslupa prawidlowego czworokątnego ma dlugosc 6cm i ejst
nachylona do sasiedniej sciany bocznej pod katem 30 stopni
Jak ten kąt wyglądałby w graniastosłupie praw. czworokątnym?
3 mar 17:37
Mila:

Tu jest prościej:
α=∡BC
1C=30
o lub ∡C
1BC
Ściany boczne: BCC
1B
1 i DCC
1D
1 są prostopadłe.
Weź pudełko zapałek i narysuj przekątną ściany bocznej.
3 mar 17:55
Ateusz: hmm no dobra, tutaj sprawa jest jasna
a co do trojkatnego − rzutem prostokatnym drugiego ramienia na podstawe bedzie jego kąt z
płaszczyzną podstawy czyli z wysokością podstawy?
3 mar 18:16
Ateusz: mowa o trojkacie C1DB
3 mar 18:18
Mila:
Pomyśl, że masz szkielet gran. trójkątnego i oświetlasz z góry prostopadle do dolnej podstawy.
Cieniem DC1 będzie wysokość dolnej podstawy.
Cieniem DB będzie połowa krawędzi AB, itd.
3 mar 18:42