Planimetria
Hali: Kąt ostry równoległoboku ma miarę 60°. Odległości punktu przecięcia przekątnych równoległoboku
od jego boków są równe odpowiednio 2 i 1. Oblicz pole równoległoboku i długości przekątnych
3 mar 12:00
janek191:
Mamy h1 = 2 i h2 = 4
h1
√3
= cos 30o =
b
2
2
√3
=
b
2
4
4
b =
=
√3
√3
3
Pole równoległoboku
4
16
P = b*h2 =
√3*4 =
√3
3
3
=======================
16
P = a*h1 = a*2 =
√3
3
8
a =
√3
3
Teraz z tw. kosinusów:
I AC I = x
x2 = a2 + b2 − 2 a*b cos 120o =
I BD I = y
y2 = a2 + b2 − 2a*b cos 60o =