monotoniczność ciągu
Whale: Zbadaj monotoniczność ciągu:
zaczynam tak:
| | n+2 | | n+1 | | (n+2)*n | |
an+1 − an = ln |
| − ln |
| = ln |
| |
| | n+1 | | n | | (n+1)2 | |
jak to dalej ugryźć?
3 mar 08:29
janek191:
więc
| | n2 + 2n | |
ln |
| < 0 |
| | n2 + 2 n + 1 | |
3 mar 08:35
Whale: Mogę jeszcze zapytać jak sprawdzić monotoniczność takiego ciągu rekurencyjnego?
a1 = 2
an+1 = an + 2* 10n−1
Myślałem o indukcji,
1. a1 < a2
2. an−1 < an => an < an+1
3.
Tylko jak przeprowadzić obliczenia, aby dojść do takiego wniosku?
3 mar 09:09
janek191:
an+1 − an = 2*10n−1 > 0
3 mar 09:23