Wyznacz styczną do okręgu
Wiśnia: Wyznacz równania stycznych do okręgu o równaniu x2+y2−8y=4 przechodzących przez punkt
A=(−2,−1).
2 mar 23:35
Ateusz: 1. zwiń równanie w kwadrat sumy dwóch kwadratów używając wzoru skróconego mnożenia −−> np.
x
2+2x+1 jako (x+1)
2, na tej zasadzie.
2. z tego równania, po prawej stronie będziesz miał r
2. spierwiastkuj −−> otrzymaj samo r
| | b+1 | |
3. y=ax+b, A ma współrzędne (x,y) zatem podstaw y pod y, x pod x. wyjdzie ci y=( |
| x + b |
| | 2 | |
<−−− to jest twoja styczna uzależniona od b
| | b+1 | |
4. użyj promienia jako odległości środka okręgu od prostej y=( |
| x + b. (wzór na |
| | 2 | |
| | b+1 | |
odległość punktu od prostej) ale pamiętaj o przekształceniu y=( |
| x + b na postać ogólną |
| | 2 | |
stąd dostaniesz b, czyli wszystko co ci trzeba do wyznaczenia wzoru stycznych
2 mar 23:47
Ateusz: poprawka
*1. zwiń równanie w sumę dwóch kwadratów sum np (x−1)2+{y}2=r2 <−− na takiej zasadzie
*
2 mar 23:49
Mila:
Z odległości środka okręgu od prostej (stycznej) będzie może mniej liczenia.
2 mar 23:52
janek191:
x
2 + y
2 − 8 y = 4
( x − 0)
2 + ( y − 4)
2 − 16 = 4
(x − 0)
2 + ( y − 4)
2 = 20 = 4*5
S = ( 0, 4) r = 2
√5
A = ( − 2, − 1)
y = a x + b
− 1 = −2 a + b ⇒ b = 2a − 1
zatem proste styczne mają równania
y = a x +2a − 1 czyli a x − y + 2 a − 1 = 0
Odległość tych prostych od środka okręgu S = ( 0, 4) są równe r = 2
√5,
więc
| I a*0 − 1*4 + 2 a − 1 I | |
| = 2√5 |
| √a2 + 1 | |
I 2 a − 5 I = 2
√5*
√a2 + 1
itd.
3 mar 09:05