Z drutu o długości 40 dm zbudowano dwie ramki.
Zsunaj: Z drutu o długości 40 dm zbudowano dwie ramki. Z jednego kawałka drutu zrobiono kwadratową
ramkę o boku długości x dm, zaś z drugiego kawałka zrobiono
prostokątną ramkę, której jeden bok jest o 2 dm dłuższy od drugiego.
a) Napisz wzór funkcji F opisującej sumę pól kwadratu i prostokąta ograniczonych drucianymi
ramkami w zależności od długości boku kwadratu. Określ dziedzinę funkcji F.
b) Wykaż, że suma pól kwadratu i prostokąta będzie najmniejsza, gdy drut zostanie podzielony na
dwie równe części.
Udało mi się osiągnąć coś takiego:
x − bok kwadratu
y − bok prostokąta
4x+4y+4=40
4x+4y=36
x+y=9
y=9−x
F = x2+y(y+2) = x2+9−x(9−x+2) = x2+9−x(11−x) = x2+99−20x+x2=2x2−20x+99
Odpowiedzią do tego zadania jest natomiast F(x)=2x2−16x+63, x∊(0,7)
Nie mam pojęcia gdzie jest błąd.
2 mar 22:32
Mila:
Poza błędnym zapisem, masz dobrze.
Początek poprawny.
x− dł. boku kwadratu
b) y=9−x, 11−x − dł. boków prostokąta
f(x)=x2+(9−x)*(11−x)
f(x)=2x2−20x+99>0 dla x∊R (Δ<0 i parabola skierowana do góry)
x∊(0,9)
fmin dla x=5
4x=20− połowa dł. drutu
y=4dm− krótszy bok
6dm− dłuższy
2*(4+6)=20
zgadza się.
2 mar 23:12