Baza
Satan: Jak określić bazę takiej podprzestrzeni liniowej?
{ [x, y, z] ∊ ℛ3: x + y + z = 0}
Jak dla mnie, to powinno wyglądać tak:
z = −x − y
[x, y, −x − y] = x[1, 0, 0] + y[0, 1, 0] + (x + y)[0, 0, −1]
(x + y)[0, 0, −1] = x[0, 0, −1] + y[0, 0, −1]
Wtedy otrzymam:
x[1, 0, 0] + y[0, 1, 0] + x[0, 0, −1] + y[0, 0, −1] = x[1, 0, −1] + y[0, 1, −1]
Czyli bazą będą te dwa wektory, tak? A jak to ma się do wymiaru podprzestrzeni? Nie powinna być
ona równa 3? Wtedy brakuje mi elementu w bazie. Coś tu źle rozumiem, prawda?
2 mar 21:36
wredulus_pospolitus:
zauważ, że już na samym początku zapisujesz: z = −x − y
czyli jedna współrzedna wektora jest zależna od pozostałych ... więc wymiarem podprzestrzeni
nie może być 3 bo nie masz trzech niezależnych wektorów.
2 mar 21:42
Satan: Właśnie się zorientowałem, że w takim razie to podprzestrzeń o wymiarze 2
2 mar 21:43
wredulus_pospolitus:
Gdyby te wektory miały być bazą dla R3 to i owszem ... brakowałoby Ci wektora, jednak tutaj
szukasz bazy dla podprzestrzeni R3
Innymi słowy: tylko 'szczególne' wektory są w tej podprzestrzeni ... na tyle 'szczególne' że
wystarczą dwa wektory w bazie.
2 mar 21:44
mat: [x,y,−x−y]=x[1,0,−1]+y[0,1,−1]
baza: {[1,0,−1],[0,1,−1]}
wymiar = 2
2 mar 21:45
Satan: Teraz już nie będę miał z tym problemów, po prostu jakoś sobie zakodowałem, że musi być to
wymiar równy 3, co jest bzdurą. Dziękuję
2 mar 21:47