mam
miłek: a
1=sin(x)
a
n=sin(a
n−1)
| | an | |
Oblicz granicę limx→0limn→∞ |
| |
| | x | |
2 mar 20:54
wredulus_pospolitus:
zauważ, że dla x −> 0 sinx = x
2 mar 20:57
wredulus_pospolitus:
| | x | |
tak więc ... moim zdaniem granica będzie równa = limx−>0 |
| = 1 |
| | x | |
2 mar 20:58
student: przepiękny dowód, jestem pod wrażeniem
2 mar 21:28
wredulus_pospolitus:
A gdzie tu dowód widzisz
2 mar 21:32
student: to był sarkazm
2 mar 21:33
wredulus_pospolitus:
Wiem, że to sarkazm ... chodziło mi oto, że w zadaniu nie ma podanego 'udowodnij' tylko oblicz
... no to ja 'zgaduję' granicę
2 mar 21:39
Adam:
an → 0
Więc wynik to 0
2 mar 22:56
wredulus_pospolitus:
| | an | |
Adam ... masz do policzenia granicę |
| |
| | x | |
i zarówno a
n jak i x dąży do 0
2 mar 23:12
Adam:
@w
Zapoznaj się z treścią zadania jeszcze raz. A jeśli nie zrozumiałeś
to zrób to ponownie.
3 mar 00:42
Mariusz:
Adam na forach z ostrzeżeniami
za stwierdzenie że użytkownik nie umie czytać można takowe ostrzeżenie otrzymać
Przypominasz mi trochę użytkownika Qń
3 mar 09:39
wredulus_pospolitus:
Adam −−− przeczytałem ... zbyt dużo jej nie było, więc jakoś dałem radę
czyli według Ciebie:
| | sin (f(x)) | |
limx−>0 |
| = 0 "bo sin (f(x)) −> 0"  |
| | x | |
Bo właśnie taką głupotę napisałeś o 22:56
3 mar 11:02
Adam:
A czy granica iterowana musi być równa granicy podwójnej?
Zagadka dla cb
3 mar 11:51