Analiza matematyczna egzamin
Yershy: 1. Sprawdź czy następujące zdanie jest prawem rachunku zdań:
a) ∼(p⋀q)] ⇔ (∼p⋁∼q)
b) ∼(p⋁q)] ⇔ (∼p⋀∼q)
2. Oblicz granicę
3. Znajdź ekstrema lokalne funkcji f(x) = x
3 − 3x
2 +2
4. Oblicz pole obszaru zawartego między krzywmi:
a) y = x −2, y = x
2 − 4x +4
b) y = x
2 − 3x +2, y = x − 1
5. Sprawdź, że pochodne mieszane funkcji
a) f(x,y) = 2x
4 − x
2y + 3xy
3 +4xy − y − 1 są równe.
b) f(x,y) = 2x
3y
2 − 5x
3y + 3xy − 2y
2 + 4 są równe
6. Znajdź najwiekszą i najmniejsza wartość funkcji f(x) = −3x
3 + x − 3 na przedziale [0,2]
Dziękuje za pomoc, będe mega wdzięczny!
2 mar 19:39
wredulus_pospolitus:
Oooo ... ktoś ma zadania z egzaminu ... i nic ... absolutnie nic z tego nie jesteś w stanie
zrobić
2 mar 20:05
wredulus_pospolitus:
zad 2
jak potrafisz zrobić (a) to i zrobisz (b) −−− bo obie funkcje są śmiesznie 'podobne' jeśli
chodzi o liczenie granicy w +∞
2 mar 20:06
wredulus_pospolitus:
zad 1
tabelkę zdania zrób i sprawdź czy będą 'same 1'
2 mar 20:06
wredulus_pospolitus:
zad 3
liczysz pochodną i przyrównujesz do zera (miejsca podejrzane o bycie ekstremami) ... później
albo szkic wykresu pochodnej albo liczysz drugą pochodną i sprawdzasz które z punktów
wyznaczonych przed momentem przyjmuje dla drugiej pochodnej wartość różną od 0
2 mar 20:07
wredulus_pospolitus:
zad 4
oblicz odpowiednie całki
2 mar 20:08
wredulus_pospolitus:
zad 5
błagam ... jak nie znasz twierdzeń to po prostu policz pochodne mieszane
2 mar 20:08
wredulus_pospolitus:
zad 6
f(0) = ....
f(2) = ...
f'(x) = ...
f'(x) = 0 ⇔ x = x
0 = ....

sprawdzasz czy jest/są wewnątrz badanego przedziału, jeżeli tak to:
f(x
0) = ....
porównujesz te wartości ze sobą i wybierasz najmniejszą i największą z nich
2 mar 20:10
wredulus_pospolitus:
Zadania 1, 2, 3, 4 i 6 są NA POZIOMIE LICEUM

Zadanie 5 to jedyne zadanie, które nie jest na poziomie liceum, ale tylko dlatego że nie ma tam
funkcji dwóch zmiennych (chociaż po 30 minutach wprowadzeniach bez problemu licealiści by to
policzyli).
2 mar 20:11
Yershy: Bardzo się cieszę, że podzieliłeś sie ze mną swoja opinią

#idgaf
Prosiłem o rozwiązanie, a nie napisanie jak to zrobić
2 mar 20:15
PW: Yershy, wskazówki są cenne, a w sobotnie wieczory gotowców się nie udziela.
2 mar 20:23
Yershy: Dobrze, że wszyscy studiują dziennie

W dalszym ciągu czekam na jakieś rozwiązania
2 mar 20:24
wredulus_pospolitus:
A ja proszę o różowego słonia z niebieską kokardką potrafiący żonglować piłami mechanicznymi.
Jak nie potrafisz zrobić ŻADNEGO z powyższych zadań to może i lepiej będzie jeżeli nie
zaliczysz przedmiotu. Warunek to nie koniec świata, a przynajmniej 'otrzeźwiejesz'.
2 mar 20:25
Yershy: Jeszcze tu jesteś?
2 mar 20:27
wredulus_pospolitus:
Ja? Nie ... został jeno moja zjawa

Jeżeli chociaż pokażesz że cokolwiek robisz przy zadaniu i zadasz pytanie co zrobić itd. to z
pewnością Ci pomożemy ... a jak chcesz mieć wszystko podane na srebrnej tacy, to nie dziw się
że nie skaczemy z radości i nie prześcigamy się w wykonywaniu zadań dla Ciebie.
I jeszcze raz napiszę −−− jeżeli nie potrafisz zrobić ŻADNEGO z tych zadań to znaczy że
całkowicie olałeś zajęcia/wykłady. Zapewne w dodatku studiujesz na jakimś kierunku
technicznym/ekonomicznym więc matematyki będziesz używał i przy okazji innych przedmiotów, jak
teraz tego nie opanujesz to za parę miesięcy znowu będziesz mieć problemy.
2 mar 20:32
wredulus_pospolitus:
A trzecia sprawa −−− analogiczne zadania można znaleźć na tym forum czy też (ogólnie) w
internecie. Nie wspominając już o książkach i materiałach dydaktycznych.
2 mar 20:33
Yershy: Świetnie dzięki za pomoc, przynajmiej miałem dużo śmiechu na wieczór
2 mar 20:46