matematykaszkolna.pl
Analiza matematyczna egzamin Yershy: 1. Sprawdź czy następujące zdanie jest prawem rachunku zdań: a) ∼(p⋀q)] ⇔ (∼p⋁∼q) b) ∼(p⋁q)] ⇔ (∼p⋀∼q) 2. Oblicz granicę
 ex +2x 
a) lim x→

2 +x2 
 2+x2 
b) lim x→

ex+7x 
3. Znajdź ekstrema lokalne funkcji f(x) = x3 − 3x2 +2 4. Oblicz pole obszaru zawartego między krzywmi: a) y = x −2, y = x2 − 4x +4 b) y = x2 − 3x +2, y = x − 1 5. Sprawdź, że pochodne mieszane funkcji a) f(x,y) = 2x4 − x2y + 3xy3 +4xy − y − 1 są równe. b) f(x,y) = 2x3y2 − 5x3y + 3xy − 2y2 + 4 są równe 6. Znajdź najwiekszą i najmniejsza wartość funkcji f(x) = −3x3 + x − 3 na przedziale [0,2] Dziękuje za pomoc, będe mega wdzięczny!
2 mar 19:39
wredulus_pospolitus: Oooo ... ktoś ma zadania z egzaminu ... i nic ... absolutnie nic z tego nie jesteś w stanie zrobić
2 mar 20:05
wredulus_pospolitus: zad 2 jak potrafisz zrobić (a) to i zrobisz (b) −−− bo obie funkcje są śmiesznie 'podobne' jeśli chodzi o liczenie granicy w +
2 mar 20:06
wredulus_pospolitus: zad 1 tabelkę zdania zrób i sprawdź czy będą 'same 1'
2 mar 20:06
wredulus_pospolitus: zad 3 liczysz pochodną i przyrównujesz do zera (miejsca podejrzane o bycie ekstremami) ... później albo szkic wykresu pochodnej albo liczysz drugą pochodną i sprawdzasz które z punktów wyznaczonych przed momentem przyjmuje dla drugiej pochodnej wartość różną od 0
2 mar 20:07
wredulus_pospolitus: zad 4 oblicz odpowiednie całki
2 mar 20:08
wredulus_pospolitus: zad 5 błagam ... jak nie znasz twierdzeń to po prostu policz pochodne mieszane
2 mar 20:08
wredulus_pospolitus: zad 6 f(0) = .... f(2) = ... f'(x) = ... f'(x) = 0 ⇔ x = x0 = .... sprawdzasz czy jest/są wewnątrz badanego przedziału, jeżeli tak to: f(x0) = .... porównujesz te wartości ze sobą i wybierasz najmniejszą i największą z nich
2 mar 20:10
wredulus_pospolitus: Zadania 1, 2, 3, 4 i 6 są NA POZIOMIE LICEUM Zadanie 5 to jedyne zadanie, które nie jest na poziomie liceum, ale tylko dlatego że nie ma tam funkcji dwóch zmiennych (chociaż po 30 minutach wprowadzeniach bez problemu licealiści by to policzyli).
2 mar 20:11
Yershy: Bardzo się cieszę, że podzieliłeś sie ze mną swoja opinią emotka #idgaf Prosiłem o rozwiązanie, a nie napisanie jak to zrobić emotka
2 mar 20:15
PW: Yershy, wskazówki są cenne, a w sobotnie wieczory gotowców się nie udziela.
2 mar 20:23
Yershy: Dobrze, że wszyscy studiują dziennie emotka W dalszym ciągu czekam na jakieś rozwiązania emotka
2 mar 20:24
wredulus_pospolitus: A ja proszę o różowego słonia z niebieską kokardką potrafiący żonglować piłami mechanicznymi. Jak nie potrafisz zrobić ŻADNEGO z powyższych zadań to może i lepiej będzie jeżeli nie zaliczysz przedmiotu. Warunek to nie koniec świata, a przynajmniej 'otrzeźwiejesz'.
2 mar 20:25
Yershy: Jeszcze tu jesteś?
2 mar 20:27
wredulus_pospolitus: Ja? Nie ... został jeno moja zjawa emotka Jeżeli chociaż pokażesz że cokolwiek robisz przy zadaniu i zadasz pytanie co zrobić itd. to z pewnością Ci pomożemy ... a jak chcesz mieć wszystko podane na srebrnej tacy, to nie dziw się że nie skaczemy z radości i nie prześcigamy się w wykonywaniu zadań dla Ciebie. I jeszcze raz napiszę −−− jeżeli nie potrafisz zrobić ŻADNEGO z tych zadań to znaczy że całkowicie olałeś zajęcia/wykłady. Zapewne w dodatku studiujesz na jakimś kierunku technicznym/ekonomicznym więc matematyki będziesz używał i przy okazji innych przedmiotów, jak teraz tego nie opanujesz to za parę miesięcy znowu będziesz mieć problemy.
2 mar 20:32
wredulus_pospolitus: A trzecia sprawa −−− analogiczne zadania można znaleźć na tym forum czy też (ogólnie) w internecie. Nie wspominając już o książkach i materiałach dydaktycznych.
2 mar 20:33
Yershy: Świetnie dzięki za pomoc, przynajmiej miałem dużo śmiechu na wieczór emotka
2 mar 20:46