rozkład Poissona
Olioli: Jeden ze składników produktu powoduje alergię u 1% konsumentów. Produkt został podany 70
konsumentom. Oblicz prawdopodobieństwo, że co najmniej jeden z konsumentów dostanie alergii.
chciałam to obliczyć w ten sposób:
n=70
p=0,01
λ=n*p
i potem: P(X≥1)=1 − P(X<1)= ale wynik nie zgadza się z podanym w odpowiedziach (poprawny to
0,99908)
2 mar 17:58
wredulus_pospolitus:
A czemu Possionem skoro tutaj masz rozkład Dwumianowy (Bernuolliego)
2 mar 20:28
wredulus_pospolitus:
Masz podane, że tutaj masz skorzystać z rozkładu Poissona
2 mar 20:35
Olioli: Bo miałam praktycznie identyczne zadanie, które robiłam Poissonem i wyszło idealnie, więc
doszłam do wniosku, że z tym będzie podobnie.
Tego drugiego rozkładu nie pamiętam

. Więc jak wypadałoby to zrobić?
2 mar 22:21
wredulus_pospolitus:
A schemat Bernoulliego kojarzysz
2 mar 23:13
wredulus_pospolitus:
wiesz ... liceum ... i te sprawy
2 mar 23:14
Olioli: no kojarzę ten wzór na prawdopodobieństwo, ale kiedy wynik jest dokładny. A co z tym co
najmniej?
2 mar 23:20
wredulus_pospolitus:
Robisz tak jak chciałaś czyli z przeciwnego:
P(A) = 1 − P(A') czyli 1 − 'żaden nie dostanie alergii'
3 mar 11:04