Stereometria
ymulb: Graniastosłup prawidłowy trójkątny przecięto płaszczyzną, przechodzącą przez środek ciężkości
górnej podstawy i krawędź dolnej podstawy, pod kątem 45 stopni do dolnej podstawy. Pole
otrzymanego przekroju wynosi 5√6. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
Jedyny problem jaki mam z tym zadaniem to zrozumienie,dlaczego płaszczyzną będzie trapez a nie
trójkąt,mógłby ktoś mi to wytłumaczyć?
2 mar 16:02
wredulus_pospolitus:

skoro płaszczyzna przechodzi przez środek ciężkości to będzie przecinała górną podstawę w taki
oto sposób.
weź kartkę papieru, narysuj na niej trójkąt ... weź druga kartkę papieru (płaszczyzna) i ułóż
ją w taki sposób w jaki ma przecinać trójkąt w środku ciężkości ... zauważ że kartka nie
będzie miała punktu styczności tylko z tym jednym punktem
2 mar 16:09
wredulus_pospolitus:
mam nadzieję, że to Ci pomoże wyobrazić
PS. Pamiętaj, że płaszczyzna to 'nieskończenie wielka kartka'
2 mar 16:10
2 mar 16:44
wredulus_pospolitus:
eeehhh ... ja z tych, którzy nie mieli taki 'fikuśnych' programów gdy byli w podstawówce/liceum
( a szkoda

)
2 mar 16:55
ymulb: Dziękuje za obie wersję,na pewno sprawdzę i z kartką i z tą stroną.
2 mar 17:10
Mila:

1) KL||DE
| | a√3 | |
2) ΔSOE− Δprostokątny równoramienny⇔|OE|=|OS|= |
| =H |
| | 6 | |
3) h
t=|OS|
√2
4) podstawiasz do wzoru na pole trapezu i obliczysz a
i potem objętość..
2 mar 19:03