matematykaszkolna.pl
Stereometria ymulb: Graniastosłup prawidłowy trójkątny przecięto płaszczyzną, przechodzącą przez środek ciężkości górnej podstawy i krawędź dolnej podstawy, pod kątem 45 stopni do dolnej podstawy. Pole otrzymanego przekroju wynosi 56. Oblicz objętość tego graniastosłupa. Jedyny problem jaki mam z tym zadaniem to zrozumienie,dlaczego płaszczyzną będzie trapez a nie trójkąt,mógłby ktoś mi to wytłumaczyć?
2 mar 16:02
wredulus_pospolitus: rysunek skoro płaszczyzna przechodzi przez środek ciężkości to będzie przecinała górną podstawę w taki oto sposób. weź kartkę papieru, narysuj na niej trójkąt ... weź druga kartkę papieru (płaszczyzna) i ułóż ją w taki sposób w jaki ma przecinać trójkąt w środku ciężkości ... zauważ że kartka nie będzie miała punktu styczności tylko z tym jednym punktem
2 mar 16:09
wredulus_pospolitus: mam nadzieję, że to Ci pomoże wyobrazić PS. Pamiętaj, że płaszczyzna to 'nieskończenie wielka kartka' emotka
2 mar 16:10
promując_geogebrę: https://www.geogebra.org/3d/g9m2k2cd może tutaj lepiej widać trapez
2 mar 16:44
wredulus_pospolitus: eeehhh ... ja z tych, którzy nie mieli taki 'fikuśnych' programów gdy byli w podstawówce/liceum ( a szkodaemotka )
2 mar 16:55
ymulb: Dziękuje za obie wersję,na pewno sprawdzę i z kartką i z tą stroną.
2 mar 17:10
Mila: rysunek 1) KL||DE
 2 
|FS|=

h
 3 
 2 
|KL|=

a
 3 
 a3 
2) ΔSOE− Δprostokątny równoramienny⇔|OE|=|OS|=

=H
 6 
3) ht=|OS|2 4) podstawiasz do wzoru na pole trapezu i obliczysz a i potem objętość..
2 mar 19:03