.
sylwiaczek: Na kazdym z szesciennych klockow ktore ma tomek zapisana jest jedna cyfra. pewnego dnia tomek
ustawil w szereg siedem klockow otrzymujac liczbe siedmiocyfrowa. po chwili z utworzonego
szeregu wysunal wszystkie klocki z cyfra 5. wowczas cyfry na pozostawionych klockach utworzyly
liczbe 2010. oblicz prawdopodobienstwo tego ze otrzymana liczba siedmiocyfrowa byla
a) podzielna przez 5
b) podzielna przez 50
czyli mamy trzy cyfry 5, dwie cyfry 0, jedna cyfre 2 i jedna cyfre 1, podzielna przez 5 jest
gdy ostatnia cyfra jest 5 lub 0, a na poczatku nie moze byc 0, do tego doszlam i dalej nie
wiem
2 mar 15:50
wredulus_pospolitus:
Ale na początku 0 nie będzie

Po prostu pomiędzy te cyfry które masz 2,0,1,0 wstawiasz trzy cyfry '5' (w dowolnych miejscach)
więc:
a) P(A) = 1

Bo ostatnią cyfrą będzie 0 (jeżeli żadna '5' nie zostanie wstawiona na prawo od
ostatniego '0') albo 5 (w innym przypadku)
b) P(B) = ... oblicz ... aby liczba była podzielna przez 50, to konieczne jest aby dwie
ostatnie cyfry to były 00 (niemożliwe) lub 50 (czyli przynajmniej jedna '5' musi być wstawiona
pomiędzy '1' a '0' )
2 mar 15:58
sylwiaczek: czyli jakie beda obliczenia do b) ?
4 mar 15:06
Mila:

Na początku cyfra 2 lub 5 bo liczba była 7−cyfrowa.
Usunął 3 piątki. Klocków nie przestawiał.
| | | |
|Ω|= | =35− wybór 3 miejsc na klocki z cyfrą 5 |
| | |
A− liczba była podzielna przez 50
Na końcu cyfra 5 przed zerem, pozostaje wstawić 2 klocki z cyfrą 5.
| | | |
|A|= | =10, na pozostałych miejsca w ustalonym szyku 2,0,1 |
| | |
4 mar 16:37
sylwiaczek: Dziekuje Wam
4 mar 17:50