Równość sumy elementów
ania: Dany jest zbiór Ω = {1,2,..50}
Udowodnij, że zbiór A, A⊆Ω o liczności 10 ma dwa różne pięcioelementowe podzbiory, których sumy
są równe.
2 mar 14:22
Pytający:
Najmniejsza możliwa suma elementów pięcioelementowego podzbioru zbioru Ω to 1+2+3+4+5=15.
Największa możliwa suma elementów pięcioelementowego podzbioru zbioru Ω to 46+47+48+49+50=240.
Stąd wynika, że można uzyskać nie więcej niż 240−15+1=226 takich sum.
| | | |
Każdy zbiór A, A⊆Ω o liczności 10 ma | =252 pięcioelementowych podzbiorów, więc z zasady |
| | |
szufladkowej Dirichleta...
2 mar 14:58