.
sylwiaczek: gdzie robie bład?
Nauczycielowi matematyki sprzawdzajacemu probna mature swoich uczniow do sprawdzenia pozostalo
10 prac w tym prace Eweliny I magdy. prace ulozonoe losowo jedna na drugiej leza na biurku.
oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia ze praca eweliny nie lezy na pracy magdy
moje obliczenia:
IΩI=10!
IAI=9*C18*8!
P(A)=8/10
w odpowiedziach jest 9/10
prosze o wytlumaczenie gdzie jaki blad robie
2 mar 14:06
Jerzy: A’ − praca Eweliny leży na pracy Magdy.
| | 9*8! | | 9 | |
P(A) = 1 − P(A’) = 1 − |
| = |
| |
| | 10! | | 10 | |
2 mar 14:19
sylwiaczek: a nie da sie zrobic tego bez A' ?
2 mar 15:45
wredulus_pospolitus:
Oczywiście, że można:
| | 1*9*8! | | 9*8*8! | | 1 | | 8 | | 9 | |
P(A) = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 10! | | 10! | | 10 | | 10 | | 10 | |
pierwszy ułamek opisuje sytuację:
Praca Eweliny jest ostatnia (1 sposób)
Praca Magdy jest na dowolnym miejscu (9 sposobów)
Pozostałe w dowolnej kolejności (8! sposobów)
drugi ułamek opisuje sytuację:
Praca Eweliny nie jest na ostatnim miejscu (9 sposobów)
Praca Magdy jest na dowolnym miejscu, ale nie bezpośrednio 'pod' pracą Eweliny (8 sposobów)
Pozostałe w dowolnej kolejności (8! sposobów)
2 mar 15:54