Trapez
6latek: Wykaz ze jesli przekatne trapezu zawieraja sie w dwusiecznych kątow lezacych przy jednej z
podstaw
to trzy boki tego trapezu maja te same dlugosci
Zbadaj czy prawdziwe jest twierdzenie odwrotne
2 mar 12:12
yyy:

zał.|<CAD|=|<CAB|=α
|<CBD|=|<DBA|=β
DC||AB
|<DCA|=α oraz |<CDB|=β // proste równoległe przecięte prostą zawierającą przekątną wyznaczają
kąty naprzemianległe wewnętrzne
ΔADC, ΔDCB równoramienne
|DC|=|DA| i |DC|=|CB|
więc |DC|=|DA|=|CB|
2 mar 12:42
6latek: dziekuje

tak wlasnie myslalem o tych prostych rownoleglych .
Teraz moge isc narabac drzewa na palenie i posprzatac w domu .
2 mar 12:45