liczby zespolone
h: Obliczyć iloczyn rozwiązań równania ((z*)3+i)(z5−32)=0
(z* to z sprzężone)
Czy tutaj jest jakiś trik na szybkie wyliczenie tego iloczynu czy po prostu trzeba rozwiązać?
Jesli to drugie to jak się do tego zabrać? Jak pozbyć się tego sprzężenia?
2 mar 12:11
xyz: wszystkich rozwiazan czy rzeczywistych?
jak wszystkich to jest troche liczenia
z5−32 = 0 ma 5 rozwiazan (jedno rzeczywiste z=2 i pozostale 4 sa z jednostkami urojonymi)
i3 = i*2 * i = −i
zatem (z*)3 + i jest rownowazne (z*)3 − i3
ze wzoru a3 − b3 = (a−b)(a2+ab+b2):
(z*)3 − i3 = (z*−i) (z*−i*z*−1) = 0
...
2 mar 16:29
PW: Myślę, że liczenierozwiązań, by je na końcu wymnożyć, jest niepotrzebne.
Równanie
(1) z
5−32 = 0
ma pięć rozwiązań, których iloczyn jest równy 32,
Równanie
z̅
3+i = 0
z̅
3 = −i
z̅
3 = i
3
| | z̅ | |
oznacza, że liczby postaci |
| ) są pierwiastkami trzeciego stopnia z jedności, a więc |
| | i | |
| | z̅ | | z̅ | | z̅ | |
|
| ) = ω0 lub |
| ) = ω1 lub |
| = ω1, |
| | i | | i | | i | |
równanie ma zatem trzy rozwiązania:
z
0 = i̅ω̅
0, z
1 = i̅ω̅
1, z
2 = i̅ω̅
2,
rozwiązania te są różne od rozwiązań równania (1), a ich iloczyn jest równy
z
1z
2z
3 = (−i)
3ω̅
0ω̅
1ω̅
2,
a ponieważ
ω
0ω
1ω
2 = 1,
to
z
1z
2z
3 = i.
2 mar 20:12
Mila:
Wzory Viete'a.
Niech x
1 , x
2 , … , x
n będą pierwiastkami wielomianu:
a
n* x
n + a
n − 1 *x
n − 1 + ⋯ + a
1* x + a
0 , a
n ≠ 0
o współczynnikach zespolonych (w szczególności także rzeczywistych).
Wtedy ( między innymi):
| | a0 | |
x 1 * x2 *, … , *x n=(−1)n* |
| |
| | an | |
i jest jak u
PW.
2 mar 20:25