algebra
Misiek: Witam mam zadanko do rozważenia:
Niech G będzie grupą skończoną, weźmy x∊G.
1)Udowodnić że ∃
m,n m≠n, x
n=x
m.
2) Niech n=min{m∊ℕ, x
m=e} to liczba m jest rzędem elementu x ozn. m=|x|
3) Udowodnić, że ∀
x∊G |x| | |G|
Proszę o jakąś pomoc wytłumaczenie tego
2 mar 11:44
Misiek: 1) czy w tym podpunkcie wystarczy wziąć liczbę n która jest wielokrotnością liczby m. To przy
sensownym zapisie skończy dowód?
2 mar 11:48
Adam:
1)
1, x, x2, ...
Byłyby wszystkie różne, sprzeczność z tym że G jest skończona
3)
{xm : m∊Z } jest podgrupą G
Z tw. Lagrange'a, rząd tej grupy dzieli rząd G
A ta grupa ma tyle samo elementów co rząd x
2 mar 23:07
Misiek: Adam a jeśli weźmiemy grupę (Z6,○ ), gdzie ○ to mnożenie modulo 3. Jeśli teraz weźmiemy
dowolny x to prawdą jest, że dla n=3 i m=6 xm=xn, i m≠n. A z twój dowód twierdzi, iż taka
własność nie zachodzi
3 mar 07:24
Adam:
Przykład
√2 jest niewymierne
Załóżmy że √2 jest wymierne.
Czyli √2 = p/q dla p, q całkowitych, p, q − względnie pierwsze
Czyli 2q2 = p2
Stąd 2|p.
Zatem p = 2k, k całkowite
q2 = 2k2
Stąd 2|q.
Zatem p i q nie są względnie pierwsze.
Otrzymana sprzeczność dowodzi że √2 jest niewymierne
3 mar 10:06
Misiek: Co to ma do mojego pytania?
3 mar 19:25