algebra rozszerzenie
adnt: Wykaż, że jeżeli m>0, to 25−m2 ≤54m
2 mar 04:47
ABC:
z nierówności dla średnich:
| m2+27/m+27/m | |
| ≥3√m2*(27/m)*(27/m)=9 |
| 3 | |
| | 27 | | 27 | |
czyli m2+ |
| + |
| ≥27≥25 |
| | m | | m | |
2 mar 07:30
student: 25m−m3≤54
m3−25m+54≥0
niech f(m) = m3−25m+54
teraz wystarczy tylko że wykażesz że f(m) jest rosnąca dla m>0 i f(0) jest dodatnie
2 mar 14:44
jc: studencie, z rozwiązanie sugeruje podstawienie m=3. Otrzymamy 6, wobec 54 dla m=0.
2 mar 15:29
Dd: Błąd
2 mar 15:42
Dd: Przeprwszam, wszystko ok jednak
2 mar 15:43