rownoleglobok
6latek:

W rownolegloboku kąt ostry ma miare α
Wyznacz miare kątow utworzonych przez dwie rozne wysokosci rownolegloboku poprowadzone z
jednego wierzxcholka
Nie wiem o co tutaj chodzi . Rysunek zrobie
1 mar 20:18
wredulus_pospolitus:
zauważ, że ∡EAD = ∡FCD = α
więc:
∡EDF = (180 − α) − α − α = ...
1 mar 20:21
wredulus_pospolitus:
tfu tfu ... oczywiście
∡EDF = (180−α) − (90−α) − (90−α) = ...
1 mar 20:22
6latek: Odp to α lub 180−α
1 mar 20:24
wredulus_pospolitus:
a ile to jest (180−α) − (90−α) − (90−α) =

Zauważ, że 180−α bedzie w przypadku gdy ten równoległobok jest prostokątem ... i wtedy 180−α =
α = 90
o
1 mar 20:26
wredulus_pospolitus:
a to nie ma miejsca ... bo α jest kątem ostrym
1 mar 20:26
wredulus_pospolitus:
Chyba że trzeba rozpatrzeć sytuację poprowadzenia wysokości z wierzchołka A
1 mar 20:27
wredulus_pospolitus:
Wtedy faktycznie będzie to (180 − α)
Zrób odpowiedni rysunek i zauważ, że mamy wtedy czworokąt AFCE o trzech znanych kątach (2x po
90o i α przy wierzchołku C)
1 mar 20:28
wredulus_pospolitus:
W pierwszym przypadku w sumie też mogliśmy skorzystać z sumy kątów czworokąta
1 mar 20:29
6latek: Dobrze . na dzisiaj starczy .
Jutro to zrobie jak bedziesz na forum . rano zrobie porzadki w domu i wejde na forum
1 mar 20:30
Eta:

α+β= 90
o to |∡EDC|=90
o =α+β ⇒ |∡EDC|=α
1 mar 21:43
6latek: Jutro bede musial dppytac o te katy Dobranoc
1 mar 23:05