Trojkat prostokatny
6latek:

W trojkacie prostokatnym jeden z kątow ostrych ma miare α
Z wierzcholka kąta prostego poprowadzono dwusieczna i wysokosc
Wyznacz miare kąta zawartego miedzy nimi
90−α+δ= 45
o
δ+45
o+β=90
o
Co dalej ?
1 mar 19:36
wredulus_pospolitus:
więc:
1 mar 19:39
wredulus_pospolitus:
więc ostatecznie:
δ = α − 45o
zauważ, że α > 45o (bo wtedy dwusieczna będzie 'dalej' niż wysokość)
1 mar 19:41
6latek: To moglem wyznaczyc z 1 rownania
Niepotrzebnie rozpisywalem drugie . Oczywiscie bardzo dziekuje
1 mar 19:49
6latek:

A jesli mamy przypadek ze α<45
o to bedziemy mieli taki rysunek
wiec 45+δ= 90−α
δ= 45
o−α
W rozwiazaniu mam α−45 czyli przypadek nr 1
1 mar 20:02
wredulus_pospolitus:
dokładnie
ewentualnie:
δ = |45 − α| dla dowolnego α
1 mar 20:19
6latek: OK
1 mar 20:20