Oblicz granicę na podstawie danych ciągów
Smutny Maturzysta:
Ciągi (a
n) i (b
n) określone dla n ≥ 1 dane są wzorami:
a
n = 3n − 2
b
n = a
1 − a
2 + a
3 − a
4 + ... + a
2n−1 − a
2n
| | an | |
Granica lim n→∞ |
| jest równa? |
| | bn | |
28 lut 22:39
Adamm:
a
2n−1−a
2n = 3(2n−1)−2−3(2n)+2 = −3
28 lut 22:43
Smutny Maturzysta: Dlaczego korzystamy tutaj z samego wzoru ogólnego a
2n−1 − a
2n? Czy b
n nie jest szeregiem
geometrycznym? Zrobiłem te zadanie tak samo jak Ty, ale nie do końca rozumiem
28 lut 22:50
mat: policz sobie b1,b2,b3 (kilka początkowych wyrazow) i zauważ, że bn=−3n
28 lut 22:52
mat: Można też zauważyć, że
b1=a1−a2=1−4=−3
bn=bn−1+(a2n−1−an)
bn=bn−1−3
więc bn=−3n
28 lut 22:57