Ciągłość
student: Jaka jest różnica między ciągłością a jednostajna ciągłością?
28 lut 21:12
PW: dla każdego ε > 0 istnieje taka δ > 0 (jedna uniwersalna δ dla całej dziedziny), że dla
wszelkich x, y należących do dziedziny zachodzi nierówność
| f(y) − f(x) | < ε o ile tylko | y − x | < δ.
Pry zwykłej ciągłości dla każdego punktu x0
|f(x)−f(x0)| < ε, o ile |x−x0| < δ,
przy czym δ jest dobierana w zależności od punktu x0.
28 lut 21:27
b.: Warto też zapoznać się dobrze z jakimś przykładem funkcji ciągłej, ale nie jednostajnie
ciągłej.
Np. f(x)=x2 na R = (−∞,∞) jest ciągła, ale nie jednostajnie.
Ale dla dowolnego A>0, f(x)=x2 jest ciągła jednostajnie na [−A,A].
28 lut 22:09
Adamm:
ciągłość jednostajna jest 'globalnie', ciągłość jest 'lokalnie', to jest w punkcie
28 lut 22:26
Mariusz:
PW wygląda podobnie do granicy Cauchyego
1 mar 01:02
Adamm:
@Mariusz
dobrze zauważyłeś
Istnieją tkzw. homeomorfizmy jednostajne, one zachowują również zupełność
1 mar 01:12