matematykaszkolna.pl
Formuły zdaniowe Satan: Jak zrozumieć, czy zdanie w sensie logicznym jest prawdziwe? Mam taki przykład: Niech p oznacza zdanie "Bartek je", zaś q oznacza "Burek szczeka". Bartek je pod warunkiem, że Burek szczeka. Coś nie mogę sobie tego wyobrazić, zinterpretować. Bartek je tylko wtedy, gdy Burek szczeka, tak? W takim razie to będzie implikacja? Jeśli implikacja, to zapiszemy to jako q ⇒ p. Dodatkowo czy rozwiązując ten przykład mam patrzeć na to, kiedy implikacja jest prawdziwa/fałszywa?
28 lut 20:32
b.: ja bym raczej powiedział, że p=>q
28 lut 20:36
Pytający: Zrób prostszy przykład: Jest ładna pogoda pod warunkiem, że świeci słońce. Co musi być poprzednikiem, a co następnikiem implikacji?
28 lut 20:38
Satan: Czyli czytając tak implikację słowo w słowo: Bartek je, to Burek szczeka. A to nie szczekanie Burka jest wyznaczaniem tego, czy Bartek je, czy nie? Nie łapię tego, jeśli mam być szczery.
28 lut 20:40
Satan: Pytający, ot, to tylko pierwszy przykład pierwszego zadania z listy emotka Czyli "świeci słońce" jest poprzednikiem, a "jest ładna pogoda" to następnik, tak? Tak jakby fakt, że świeci słońce wyznacza pogodę.
28 lut 20:44
Pytający: Dokładnie tak, czyli p: jest ładna pogoda q; świeci słońce Czyli masz implikacje q → p
28 lut 20:46
Pytający: Albo jeszcze łatwiej, to co jest za częścią "pod warunkiem, że" będzie poprzednikiem
28 lut 20:47
Satan: No dobrze. A teraz takie pytanie: my w ogólności zapisujemy warunek tak, by całe zdanie było prawdą, tak? Bez żadnego rozstrzygania, czy w innym przypadku formuła logiczna jest prawdziwa/fałszywa? Innym przypadku − czyli na przykład jak do tej samej implikacji wstawimy, że Bartek je, a Burek nie szczeka.
28 lut 20:51
Pytający: My tylko zapisujemy postać formuły i nie rozstrzygamy czy jest ona prawem logicznym (tautologią) czy też kontrtautologią (formuła zawsze fałszywa przy każdym wartościowaniu zdań składowych). Przypomnę, że zdanie w sensie logicznym to zdanie twierdzące. Wobec tego p: Burek szczeka ~p: Burek nie szczeka
28 lut 20:55
PW: Ja mam wątpliwości − czy w ogóle wypowiedź "Bartek je" albo "Burek szczeka" jest zdaniem logicznym. Nie można tym wypowiedziom przyporządkować wartości logicznej "fałsz" albo "prawda". Również wypowiedź "Burek szczeka" ⇒ "Bartek je" nie jest zdaniem logicznym.
28 lut 20:57
Satan: Okej, teraz rozumiem już o co chodzi i jak to wszystko próbować interpretować. Dziękuję, teraz nie powinienem mieć większych problemów z takimi rzeczami emotka
28 lut 20:57
Pytający: PW tutaj zapewne chodzi o klasyczny rachunek zdań, gdzie najpierw poznaje się syntaktykę (budowę zdań, niezależnie o prawdziwości), a dopiero późnej wchodzi semantyka (znaczenie zdań, gdzie już ważna jest wartościowość). Zresztą mało rzeczy jest 0−1. Dlatego powstały logiki wielowartościowe np. logika Łukasiewicza
28 lut 21:02
Satan: Ogółem to dopiero początek semestru, a więc i przedmiotu, więc spodziewam się, że to wszystko jest i tak uproszczone.
28 lut 21:04
b.: Mam też wątpliwości do interpretacji tego sformułowania ,,pod warunkiem''. Jak dla mnie nie jest ono jasne. Np. funkcja jest ciągła pod warunkiem, że jest różniczkowalna czy funkcja jest różniczkowalna pod warunkiem, że jest ciągła czy żadno z powyższych? emotka
28 lut 21:06
Pytający: A co studiujesz jeśli można spytać i gdize?
28 lut 21:06
PW: Pytający, ale przecież nie bredzę.
28 lut 21:07
Pytający: PW nigdzie nie powiedziałem, że bredzisz emotka
28 lut 21:10
Satan: Matematykę na UWr emotka
28 lut 21:21