informatyka
Koszo: F0:AA
jak zamienić taki adres logiczny na fizyczny?
Jeśli byłby ktoś taki miły, to proszę o wytłumaczenie
28 lut 20:14
wredulus_pospolitus:
Tak trudno poszukać odpowiedzi w internecie

Tak trudno wpisać: "adres logiczny na fizyczny"

To jest aż tak bardzo skomplikowane dla kogoś ktoś jest na kierunku/profilu
pseudoinformatycznym ?
28 lut 20:17
Koszo: Jak już chcesz być złośliwy to naucz się czytać ze zrozumieniem nie "adres logiczny na
fizyczny", a odwrotnie.
To pierwsze akurat potrafię, co do drugiego nie znalazłem zrozumiałej odpowiedzi, więc pytam.
Podejrzewam, że banalne, ale chyba od czegoś to forum jest
28 lut 20:34
Satan: Koszo, sam napisałeś, że "adres logiczny na fizyczny".
28 lut 20:37
b.: > Jak już chcesz być złośliwy to naucz się czytać ze zrozumieniem nie "adres logiczny na
fizyczny"
To dość ciekawe, bo
> Koszo: F0:AA jak zamienić taki adres logiczny na fizyczny?
28 lut 20:38
PW: A w ogóle to nie jest forum informatyczne, nie marudzić.
28 lut 20:50
Mariusz:
PW na tych "informatycznych" podobną odpowiedź by uzyskał
bo tam przeważnie dzieciaki odpowiadają takie w wieku twoich wnuków
28 lut 21:00
PW: No to nie ma innego wyjścia jak wczytać się w definicje − co oznacza ten tajemniczy zapis F0
przed dwukropkiem, a co AA po dwukropku
28 lut 21:04
sd: Słowo klucz zasada działania pamięci wirtualnej( tam takie i podobne translacje mają miejsce)
omówione w starszych podręcznikach do przedmiotu UTK(Urządzenia techniki komputerowej) lub
podręcznikach omawiających architekturę komputera
2 mar 08:18
cyrkiel:
F0 = 1111 0000
AA = 1010 1010
do adresu dodajesz zero i przesuwasz o offset
1 1110 0000
1010 1010
−−−−−−−−−−−
10 1000 1010
F0:AA = 28A
2 mar 11:46
Pytający:
Cyrkiel, a skąd założenie, że kolejne segmenty zaczynają się co 2 bajty?
2 mar 14:46