b.: Wydaje się dość uciążliwe...
można np. tak:
* A chyba nie może być zerem (chociaż to zależy od interpretacji).
* żadna z A, C, E nie może być dziewiątką.
Teraz tak:
| | | |
a) jeśli C=0, to D i E można wybrać na | =45 sposobów: po prostu wybieramy jakies dwie |
| | |
różne cyfry i za E bierzemy mniejszą z nich
| | | |
A i B można zaś wybrać na | = 36 = 45 − 9 = 36 sposobów (bo A≠0). |
| | |
To daje 45*36 możliwości.
...
| | | |
d) jeśli C=3, to D i E można wybrać na | = 21 sposobów tak, żeby E≥3. Do tego dochodzi |
| | |
jeszcze 6*3 =18 sposobów takich, że D∊{4,5,6,7,8,9} oraz E∊{0,1,2}.
Razem 39 sposobów na D i E.
Dla A i B podobnie, ale A nie może być zerem, więc zamiast 6*3 mamy 6*2, czyli łącznie 33
sposoby dla A i B
To daje 39*33 możliwości.
...
i) jesli C=8, to B=D=9, E można wybrac na 9 sposobów, a A na osiem.
To daje 9*8 możliwości.
Da się zauważyć ogólną regułę (dość skomplikowaną), przez co nie trzeba rozważać osobno tych 10
przypadków.