Punkty A,B,C,D dzielą okrąg o środku O na łuki AB, BC, CD, DA których stosunek d
Karolina: Punkty A,B,C,D dzielą okrąg o środku O na łuki AB, BC, CD, DA których stosunek długości jest
równy 2 : 3 : 5 : 8
Wówczas:
A. kąt AOC jest prosty
B. miara kąta ADC jest równa 60 stopni
C. |<AOC|+|<ADC|=150 stopni
D. |<AOD|=150 stopni
Prawidłowa odp to C
Proszę o wyjaśnienie.
28 lut 18:39
6latek:

2x+3x+5x+8x= 360
o
x=20
o
2x=40
o
3x=60
o
5x=100
o
8x= 160
o
28 lut 18:48
Karolina: dziękuje
28 lut 18:50
Jerzy:
360 : 18 = 20
Kąty: 40,60,100,160
AOC = 100
ADC = 1/2 AOC = 50 (twierdzenie o kącie środkowym i wpisanym)
28 lut 18:50
Jerzy:
Rysunek nie uzasadnia odpowiedzi C
28 lut 18:52