ostro
Ateusz: ostroslupy kąt do plaszczyzny
witam
jeśli jest ostrosłup czworokątny − jak będzie wyglądał kąt między − np. wysokością jednej ze
ścian bocznych a płaszczyzną podstawy?
jeśli jest ostrosłup trójkątny − −||−
28 lut 18:38
iteRacj@: ostrsłup prawidłowy czy dowolny?
28 lut 18:58
Ateusz: @iteRacj@
a będzie różnica?
w takim razie, może wszystkie po kolei...
28 lut 19:02
iteRacj@: Tak, bedzie.
Jeśli nikt nie odpowie wcześniej, to narysuję to za dwie godziny.
28 lut 19:06
Mila:

ABCS− ostrosłup prawidłowy trójkątny
α− kąt między ścianą boczną a płaszczyzną podstawy ( kąt między wysokością
ściany bocznej a jej rzutem prostokątnym na pł. podstawy )
β− kąt między krawędzią boczną a płaszczyzną podstawy ( kąt między krawędzią boczną
a jej rzutem prostokątnym na pł. podstawy )
28 lut 19:17
Ateusz: @Mila
w jaki sposób wyznaczamy spodek wysokości poszczególnych ostrosłupów?
a w szkole sorka cos mowila, ze wysokosc sciany bocznej musi stykac sie z punktem stycznosci
kola wpisanego w podstawe
jak z tym jest?
28 lut 19:28
Ateusz: *musi łączyć się z wierzchołkiem kąta prostego w punkcie styczności koła wpisanego w podstawę z
podstawą ściany, od której ta wysokość pochodzi
28 lut 19:35
Mila:
Spodek wysokości ostrosłupa.
1)
Jeżeli krawędzie boczne ostrosłupa są nachylone do podstawy pod takim samym kątem
do płaszczyzny podstawy , to spodek wysokości ostrosłupa leży w środku okręgu
opisanego na podstawie.
2)
Jeżeli krawędzie boczne ostrosłupa są tej samej długości ,
to spodek wysokości ostrosłupa leży w środku okręgu opisanego na podstawie.
3)
Jeżeli ściany boczne ostrosłupa są nachylone do podstawy pod takim samym kątem,
to spodek wysokości ostrosłupa leży w środku okręgu wpisanego w podstawę.
wę.
28 lut 20:16
Mila:
Ostrosłup trójkątny.
Spodek wysokości ściany bocznej znajduje się w punkcie styczności okręgu wpisanego
w trójkąt będący podstawą ostrosłupa.
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ( jak na rysunku) punktem tym jest środek krawędzi
podstawy.
Wpisuj konkretne zadania, to się nauczysz.
28 lut 20:21
Ateusz: @Mila
wielkie dzięki

jak jeszcze czegos nie bede wiedzial, to pozwole sobie tutaj zawitac ponownie, do tego tematu
28 lut 20:25
Mila:
Poczekaj na
Iterację, robi piękne rysunki w Geogebrze.
28 lut 20:35
Ateusz: rysunki to też druga sprawa

srednio mi wychodzi sama konstrukcja, raz sie uda perfekcyjni ostroslup, a raz ( o wiele
czesciej) taki, ze sciany zaslaniaja sie nawzajem
trudno jest wyczuc kąty w podstawach
28 lut 20:44
Mila:
Na forum jest mnóstwo zadań z rysunkami.
wpisz w wyszukiwarkę hasło Ostrosłupy.
28 lut 20:48
iteRacj@:

To ja dodam jeszcze ostrosłup czworokątny, który nie jest ostrosłupem prawidłowym. Jedna z
krawędzi bocznych jest prostopadła do podstawy, w podstawie jest prostokąt.
Kąty między wysokościami ścian bocznych a płaszczyzną podstawy:
SA − wysokość ściany bocznej SAB,
<SAD kąt między wysokością tej ściany a
płaszczyzną podstawy
SC − wysokość ściany bocznej SCB,
<SCD kąt między wysokością tej ściany a
płaszczyzną podstawy
SD − wysokość ściany bocznej SCD, <SDA=90
o kąt między wysokością tej ściany a płaszczyzną
podstawy
SD − wysokość ściany bocznej SAD, <SDC=90
o kąt między wysokością tej ściany a płaszczyzną
podstawy
28 lut 22:22
Ateusz: @iteRacj@
dzięki, ale czy na pewno opisy odcinków SA SC SD są poprawne?
potrzebuje pomocy :
podstawą ostroslupa jest trapez rownoramienny. krotsza podstawa i ramie tego trapezu sa tej
samej dlugosci. wszystkie krawedzie boczne ostroslupa maja dlugosc 61cm a wysokosc ostroslupa
do 60cm. wiedzac, ze srodek okregu opisanego na trapezie jest srodkiem dluzszej pdostawy
trapezu, oblicz pole tego trapezu.
1 mar 18:06
Ateusz: R=11, to wiem, ale co dalej?
mam 3 przystające trójkąty. każdy z nich równoramienny, każdy ma po 2 kąty alfa i jeden beta.
co w związku z tym?
1 mar 18:08
Ateusz: a wysokosc ostroslupa TO 60cm*
1 mar 18:10
Ateusz: Dobra, przypomniałem sobie o sumie miar kątów przeciwległych w czworokącie wpisanym w okrąg...

wyszło 3alfa=180
alfa=60
zatem trójkąty będą równoboczne, a pole to (R
2√3)/2
1 mar 18:13
Mila:

Podpowiedź:
W podstawie jest trapez równoramienny, dłuższa podstawa jest średnicą okręgu
opisanego na tym trapezie.
O− spodek wysokości ostrosłupa
k
2=R
2+H
2
1 mar 18:25
Ateusz: @Mila
to zadanie już zrobiłem, ale i tak dzięki

kolejne :
podstawąostrosłupa jest kwadrat, a spodek wysokości znajduje sie w jednym z wierzcholkow tego
kwadratu. wiedzac, ze wysokosc tego ostroslupa jest rowna krwaedzi podstawy, oblicz
a) miare kata nachylenia scian bocznych ktore nie zawieraja wysokosci ostroslupa, do
plaszczyzyny podstawy
1 mar 19:03
Ateusz: nie mam pojęcia gdzie będzie znajdował się kąt między wysokością ściany bocznej, a płaszczyzną
podstawy
1 mar 19:04
Ateusz: płaszczyzna w tym przypadku to po prostu któraś z krawędzi podstawy ?
w takim wypadku wysokość musiałaby zawierać się w krawędzi bocznej
tak będzie?
to by ujawnilo nam 2 kolejne trojkaty prostokatne
1 mar 19:14
Mila:

Najlepiej umieścić ten ostrosłup w sześcianie.
|SC|=a
√2=|SA|
|SB|
2=p
2+a
2=(a
√2)
2+a
2=3a
2
|SB|=a
√3
ΔBCS:
Boki: a, a
√2, a
√3
ΔBCS− Δprostokątny ( tw. odwrotne do tw. Pitagorasa)
Analogicznie :ΔBAS− Δprostokątny
SC jest wysokością w ΔBCS, jej rzutem prostokątnym na płaszczyznę ABCD jest DC
1 mar 20:27
Ateusz: @Mila
chodzilo mi wlasnie o to jedno potwierdzenie, ktore zawarlas w ostatnim zdaniu

tylko troche na odwrot − jesli dla wysokości sciany bocznej, jej rzutem prostokątnym na
plaszczyzne podstawy jest krawędź podstawy, to ta wysokość będzie jednocześnie krawędzią
boczną −−> ściana jest trójkątem prostokątnym
1 mar 20:30
Mila:
Tak, to oczywiste.
Zaznaczyłam kąty na zielono .
1 mar 20:34
Ateusz: @Mila
jeszcze pytanko −
28 lutego godzina 20:21 − gdy pisalas o spodku wysokosci sciany bocznej, ktory znajduje sie w
punkcie stycznosci, to pisalas o scianie bocznej wylacznie w ostroslupie, w ktorym wszystkie
sciany sa nachylone do podstawy pod tym samym kątem?
1 mar 21:50
Mila:
Jeżeli ostrosłup jest prawidłowy, to jest tak, jak piszesz.
W innych ostrosłupach , jeżeli ściany boczne są nachylone pod tym samym kątem ,
to też tak będzie .
Są ostrosłupy o podstawach w które nie można wpisać okręgu .
Wysokość ściany bocznej to wysokość trójkąta. Na rysunku 20:27 masz właśnie taki przykład,
że spodki wysokości nie pokrywają się z punktami stycznymi okręgu wpisanego w podstawę.
Z pewnością trafisz na taki ostrosłup.
1 mar 22:42
Ateusz: Czyli wysokość ściany bocznej zawsze ma spodek w miejscu styczności podstawy z okręgiem w nią
wpisanym, chyba że np. spodek wysokości znajduje się nad jednym z wierzchołków, lub podstawą
jest figura, której nie da się opisać na okręgu. Dobrze zrozumiałem?
Zatem jeśli podstawą jest trójkąt, a wiadomo że każdy trójkąt da się opisać na okręgu, i nie
jest określone, że spodek wysokości znajduje się nad wierzchołkiem, to wysokość ściany bocznej
takiego ostrosłupa będzie zawsze spadać na punkt styczności?
1 mar 22:52
Mila:
Wszystko zależy od rodzaju ostrosłupa . Analizujemy treść zadania.
Naprawdę , rozwiązuj zadania, to zrozumiesz problem.
Jak spodek wysokości może się znajdować nad wierzchołkiem? ?
To, że w podstawę można wpisać okrąg nie określa , gdzie leży spodek wysokości ściany bocznej.
20:16 masz napisane , jakie wnioski wyciągamy z treści tam podanej przed słowem "to".
1 mar 23:32
Mila:
Dobranoc
1 mar 23:32
Ateusz: Rozumiem
potrzebuje pomocy :
Podstawą ostroslupa jest trojkat rownoboczny o boku dlugosci a. jedna ze scian bocznych, bedaca
rowniez trojkatem rownobocznym jest prostopadla do plaszczyzny podstawy. oblicz pole
powierzchni bocznej ostroslupa
spodek wysokosci ostroslupa bedzie znajdowal sie w tym samym miejscu co spodek wysokosci sciany
bocznej (trojkata rownobocznego) ?
i co dalej ?
2 mar 21:57
Mila:

1) k
2=h
2+h
2=2h
2
2)ΔABS≡ΔBCS − trójkąty równoramienne o podstawie k i ramionach równych a.
Wysokość:
| | √5 | | √5 | | a√10 | |
x= |
| a= |
| a= |
| |
| | √8 | | 2√2 | | 4 | |
| | 1 | | a√6 | | a√10 | |
3)PSBC= |
| * |
| * |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
dokończ sam
2 mar 22:46
Ateusz:
dzieki po raz kolejny, nie ogarnalem, ze to dwie sciany to sa te same trojkaty o tej samej
podstawie, bo byly tak odwrocone o 90 stopni

w prostopadloscianie ABCDA
1B
1D
1C
1 podstawa ABCD jest kwadratem. wysokosc C
1E trojklata
BC
1D
1 dzieli przekatna D
1B na odcinki o dlugosci D
1E=2 EB=8 oblicz objetosc tego
prostopadloscianu
w ktorym miejscu trojkat BC1D1 ma kat prosty? bo jest prostokatny tak jak EC1D1, to wynika z
podobienstwa
2 mar 23:14
Ateusz: ABCDA1B1C1D1
2 mar 23:15
Mila:

Do poprzedniego zadania: dobrze.
∡D
1C
1B− jest prosty.
D
1C
1 jest prostopadła do płaszczyzny BCC!B! to jest prostopadła do każdej prostej leżącej
w tej płaszczyźnie i przechodzącej przez punkt przebicia ( Czyli C1)
D
1C1⊥C
1C,
D
1C1⊥C
1B
2)
h jest poprowadzona z wierzchołka kąta prostego i dzieli przeciwprostokątną na odcinki 2 i 8⇔
h
2=2*8
h=4
resztę licz z tw. Pitagorasa.
2 mar 23:40
Mila:
Następne zadnia wpisuj w nowym wątku, bo trzeba długo przewijać stronkę.
2 mar 23:41