matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
e
prosto:
π
5π
Zbadać, jaką największą i najmniejszą wartość przyjmuje na przedziale [
,
]
3
3
funkcja g(x)=
√
3
cos x− sinx
28 lut 16:59
Mariusz:
√
3
1
2(
cos(x)−
sin(x))
2
2
π
g(x)=2cos(
+x)
6
28 lut 17:19
prosto:
dzieki
28 lut 17:43
Mariusz:
Teraz rozbij to na podprzedziały cos(x) jest malejący na przedziale [0,π] a rosnący na przedziale [π,2π]
5
Najmniejsza wartość to g(
π)=−2
6
5
Największa wartość to g(
π)=
√
3
3
28 lut 19:01