Wzór na An danego ciagu
Krzysiek: witam ,mam takie nietypowe zadanie, otóż potrzebuję dowiedzieć sie z jakiego wzoru mogę
obliczyć Nty wyraz ciągu znając pare pierwszych wyrazów.
Ciąg wygląda tak:
a1− 1000
a2− 1100
a3− 1210
a4− 1331
a5− 1464
a6− 1610
a7− 1771
a8− 1948
a9− 2143
a10− 2357
Chcial bym wiedziec ile bedzie wynosic np. a55 vzy a350 itp. jest jakis sposób aby to obliczyc?
28 lut 14:31
Jerzy:
Jeśli nie istnieje prawidłowość ( związek ) między wyrazem kolejnym i poprzednim, to nie
ma takiej możliwości.
28 lut 14:38
jc: To są 4 pierwsze cyfry liczby 11n.
28 lut 14:53
jc: Raczej 11n−1. W razie konieczności dopisujesz na końcu zera.
110 = 1 →1000
111 = 11 →1100
112 =121 →1210
113 =1321 →1331
114 =14641 →1464
115= ... → 1610
itd
28 lut 14:56
6latek: I
jc rozwalil bank

Witam
28 lut 14:57
jc: A może tak?
a1=1000
an+1=an + podłoga(an/10)
28 lut 14:58
jc: Witam 6latku
28 lut 15:00
Krzysiek: nie bardzo wiem jak to obliczyc, podam Ci wartosci kolejnych ciagow i sprawdz czy wyjdzie,
mianowicie
np:
a60− 117247
a98− 158230
a141− 206347
a470− 635692
sa to wyrywkowe wartosci ciagu które posiadam ale jesli Twoj wzór jest prawidowy to powinno
dawać to wartosci w tych podanych wyzej ciagach
1 mar 08:05
PW: Krzysiu, masz przecież podany wzór rekurencyjny, który słownie można opisać następująco:
− Weź an i pomnóż przez 11
− Podziel wynik przez 10 i zaokrąglij do pełnych jednostek − dostaniesz 4−cyfrowy wyraz
an+1
Przykład:
Mamy a8=1948
11a8=21428
21428:10=2142,8
Po zaokrągleniu (w górę, zgodnie z zasadą zaokrągleń)
a9 = 2143
To znakomicie nadaje się by napisać prościutki program obliczający w pętli kolejne wyrazy.
Napisz taki program i sam sprawdź.
1 mar 10:57
Krzysiek: niestety nie potrafie pisac nawet prosciutkich programów, moze stworze cos w excelu
1 mar 11:42