Wyznacz wzór funkcji liniowej f
Bartek: Wyznacz wzór funkcji liniowej f wiedząc, że:
a) jej wykres przechodzi przez punkty A=(−1, −5) i B=(2, 4)
b) f(5) = −3 i f(−2) = 11
c) do wykresu funkcji należy punkt P=(−2,3) oraz f(1) = 2
d) wykres funkcji przecina oś y w punkcie (0, −2) oraz miejscem zerowym jest liczba 4
e) jej wykres przechodzi przez punkt P=(−3, 1) i jest równoległy do wykresu funkcji y = −5x +
1
f) jej wykres przechodzi przez punkt P=(2, −1) i jest prostopadły do wykresu funkcji y = 3x –
2
28 lut 12:15