Pomocy liniowa
Dawid: Dla jakiej wartości parametru m funkcja jest malejąca f(x)=(2−(m+4))x+4
28 lut 10:27
Jerzy:
Czy ty sam coś kolego próbujesz rozwiązać ? Kiedy funkcja liniowa jest malejąca ?
28 lut 10:32
Dawid: Chciałbym ale to jest jakiś absurd te zadania w 1 klasie coś takiego
28 lut 10:35
Jerzy:
Żaden absurd. Funkcja liniowa f(x) = ax + b jest malejąca, gdy: a < 0
Ile wynosi a , dla funkcji w tym zadaniu ?
28 lut 10:39
Dawid: (m+4)?
28 lut 10:45
Jerzy:
Nie do końca. Wszystko co jest przed x , czyli: ?
28 lut 10:45
Dawid: 2−m+4? Całość wyrażenia?
28 lut 10:46
Jerzy:
Zjadłeś nawias: 2 − (m + 4)
Zauważ,że są dwa nawiasy. Powinno to być zapisane tak:
f(x) = [2 − (m + 4)]*x + 4 i widać, że x jest mnożone przez caly nawias kwadratowy.
Rozwiazujesz zatem nierówność: 2 − ( m + 4) < 0
28 lut 10:50