Tomek: Witam. Proszę o pomoc w rozwiązaniu kilku zadań.
Zad.1 Dany jest ciąg arytmetyczny -4, -1, 2, 5, 7... Ile początkowych wyrazów tego
ciągu daje w sumie 2996?
Zad.2 Napisz pięć początkowych wyrazów ciągu geometrycznego, w którym a2=2*(1/2)n
Zad.3 Wyznacz x wiedząc, że liczby: x-4, 2x, 4x-2 tworzą kolejne wyrazy ciągu
geometrycznego.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
16 lis 19:24
yeti:
Zad3)
z def. ciagu geom. a
22 = a
1 * a
3
4x
2 = (x-4)(4x -2) → 18x = 8 → x = 4/9
wyrazy są dla x = 4/9
-32/9 , 8/9 , - 2/9 q = - 1/4

Zad2) myślę ,że masz podany a
n = 2*(1/2)
n czy tak


wtedy a
1 = 1 a
2 = 1/2 a
3 = 1/4 a
4 =1/8 a
5 = 1/16

Zad 1) coś masz źle podane

zamiast liczby 7 powinna być 8
bo r =3 a
1 = - 4 ( sprawdź ile ta suma wynosi
bo przy 2996 nie sprawdza się


tyle co mogłam

? pomogłam

!

16 lis 23:42
Tomek: Dzięki za pomoc

Wygląda na to, że nauczycielka źle napisała treść zadań

A jeśli
chodzi o zad. 1 to mam po prostu "strzelać" ilość wyrazów i podstawiać do wzoru na sumę
aż trafię, tak?
Jeszcze raz dzięki, bardzo pomogłaś
17 lis 19:28