LOGARYTMY
bluee: Nich a oznacza największą liczbę całkowitą spełniającą nierówność x * log43>x+1. Wyznacz
liczbę a. Zakoduj a−2, podając cyfrę jedności i kolejne dwie liczby po przecinku jej
rozwinięcia dziesiętnego.
Poprawna odpowiedź to 004.
27 lut 14:45
ABC:
czy w tym zadaniu trzeba liczyć na piechotę czy wolno korzystać z kalkulatora?
bo rzecz się sprowadza do obliczenia log
43
27 lut 14:54
bluee: tak
27 lut 15:01
ABC:
tak kalkulator czy nie kalkulator? pełnymi zdaniami się odpowiada
27 lut 15:17
bluee: Wolno korzystać z kalkulatora sir!
27 lut 15:21
bluee: Mam odpowiedź, ale jej nie rozumiem.
Oto ona:
Daną nierówność liniową sprowadzamy di postaci x(log
43−1)>1; następnie stosując wzór
| | 3 | |
otrzymujemy x*log4 |
| >1.Obie strony nierówności dzielimy przez ujemną liczbę |
| | 4 | |
| | 3 | |
log4 |
| i otrzymujemy nierówność x<log0,754. Dlaczego nie x<−log0,754. |
| | 4 | |
27 lut 15:28
ABC:
no to nie ma co robić w tym zadaniu

xlog
43−x>1
x(log
43−1)>1 , wiemy że log
43−1<0 więc
zatem a=−5, a
2=25 , a
−2=0,04
27 lut 15:29
ABC:
dlatego że zmieniamy znak nierówności dzieląc przez liczbę ujemną
27 lut 15:30
bluee: Zbiorem rozwiązań nierówności jest przedział (−
∞,log
0,754). Szacujemy wartość liczby
| | 4 | | 4 | | 3 | | 3 | |
log0,754/ Ponieważ ( |
| )4<4<( |
| )5, czyli ( |
| )−4<4<( |
| )−5,więc |
| | 3 | | 3 | | 4 | | 4 | |
otrzymujemy log
0,750,75
−5<log
0,754<log
0,750,75
−4, skąd −5<log
0,754<−4.
27 lut 15:33
ABC:
czyli podajesz rozwiązanie bez użycia kalkulatora jednak , plączesz się w zeznaniach
27 lut 15:34
bluee: W zbiorze rozwiązań danej nierówności największą liczbą całkowitą jest liczba −5. Zatem
a=−5,a−2=0,04.
27 lut 15:34
ABC:
no i to rozwiązanie które przedstawiłeś jest poprawne , wykorzystany był wzór
27 lut 15:36
bluee: Można i z kalkulatorem, ale bez jest trudniej.
27 lut 15:37