Ramiona trapezu mają długość 10 cm i 7 cm, jedna z podstaw jest pięc razy dłuższ
kapucyn: Ramiona trapezu mają długość 10 cm i 7 cm, jedna z podstaw jest pięc razy dłuższa od drugiej.
Obwód tego trapezu jest równy 45. Oblicz długość odcinka łączącego środki przekątnych tego
trapezu.
26 lut 21:44
wredulus_pospolitus:
Ob = 45 = 10 + 7 + 5x + x −−−> x =

więc 5x =
| | a−b | |
korzystasz ze wzoru: |KL| = |
| ; gdzie K,L oznaczają środku przekątnych |
| | 2 | |
26 lut 21:51
kapucyn: coś mi chyba nie wychodzi. Boki wychodzą mi 143 i 703 i wynik nie pasuję.
26 lut 22:07
kapucyn: jednak wszystko jest wporządku
26 lut 22:15