Przedłużenia boków AD i BC czworokąta wypukłego ABCD przecinają się w punkcie S.
Myszko: Przedłużenia boków AD i BC czworokąta wypukłego ABCD przecinają się w punkcie S. Wiedząc że
|AD|=|SD|+523,|SC|=24 cm,|BC|=36cm, wyznacz SD, tak aby czworokąt ABCD był trapezem
26 lut 21:42
myszko: up
26 lut 22:19
wredulus_pospolitus:
sporo tych zadań z geometrii masz których ruszyć nie potrafisz
26 lut 22:20
wredulus_pospolitus:
wskazówka ... aby ABCD był trapezem to musi zajść AB || CD.
w takim razie musi być spełnione tw. Talesa
26 lut 22:21
Karolina: Czy ktoś wytłumaczy mi to zadanie? Bo mam takie same a widze że nie zostało rozwiązane. Również
mam z nim problem
3 mar 21:42
Mila:

DC||AB jeżeli odpowiednie odcinki wyznaczone na ramionach kąta ASB są proporcjonalne
(tw. odwrotne do tw. Talesa)
Spr:
| 34 | | 34 | | 17 | | 34 | | 2 | |
| : ( |
| + |
| )= |
| :17= |
| ⇔ |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
DC||AB
==========
3 mar 22:18