Wielokat wypukly
6latek: Wykaz z ejesli wielokat wypukly ma wiecej niz 4 wierzcholki to liczba kątow prostych
wewnetrznych
w tym wielokacie musi byc mniejsza od 4
Muszse wykorzystac fakt ze suma katow zewnwtrznch w dowolnym wielokacie wynosi 720o
Moglby ktos pokazac na przykladzie jakiegos wielokata ?
26 lut 21:33
6latek:
26 lut 23:07
wredulus_pospolitus:
po co zewnętrzne kąty?
Suma kątów WEWNĘTRZNYCH dana jest wzorem (n−2)*180
Dowód niewprost.
Niech istnieje taki wielokąt wypukły o 'n' (n>4) wierzchołkach, że posiada 4 (bądź) więcej
kątów 90
o.
Więc mamy:
(n−2)*180 = 4*90 + (n−4)*x // gdzie x = średnia wartość kąta pozostałych kątów
(n−2)*180 − 2*180 + 2*180 = 360 + (n−4)x
(n−4)*180 = (n−4)*x // skoro n> 4 to:
180 = x
więc ŚREDNI KĄT pozostałych wierzchołków wynosi 180
o 
Skoro jest to wielokąt wypukły, to żaden wierzchołek nie ma kąta ponad 180
o ... więc wszystkie
(poza czterema kątami prostymi) mają 180
o ... więc nie są wierzhcołkami
sprzeczność
26 lut 23:18
wredulus_pospolitus:
A druga sprawa −−− Jest taka zależność

Z tymi 720
o 
Jakoś nie sądzę
26 lut 23:19
6latek: Czesc
Blee 
1)Bo tak jesli wszystkie katy bylyby proste to ten wielokat bylby czworokatem ato to
sprzeczne z waarunkaiem zadania
2)Gdyby ten wielokat mial wiecej niz 4 kąty proste to suma jego katow zewnetrznych bylaby
wieksza od 720
o
Chodzi mi o wytlumaczenie (pokazanie obliczen punktu nr 2)
27 lut 11:59
6latek:
27 lut 18:09
6latek:
27 lut 23:19