Mam problem z uzasadnieniem
ika: Jak uzasadnić,że jeżeli a2=a+ 1 to, a3= 2a+ 1, a4= 3a+ 2, a5= 5a+ 3 (poziom kl 7sp)
26 lut 20:28
wredulus_pospolitus:
A co to jest a2
26 lut 21:00
ika: a do potęgi 2, dalej a do 3...
26 lut 21:49
wredulus_pospolitus:
a2 = a+1
to a3 = a*a2 = // z założenia // = a(a+1) = a2 + a = // z założenia // = (a+1) + a = 2a + 1
a4 = a3*a = (2a+1)*a = 2a2 + a = 2(a+1) + a = 3a + 2
albo
a4 = a2*a2 = (a+1)*(a+1) = a2 + 2a + 1 = (a+1) + 2a + 1 = 3a + 2
itd.
po prostu podstawiasz za a2 wartość (a+1) jak tylko będzie taka możliwość
26 lut 21:54
ika: Bardzo dziękuję, wszystko już jasne
26 lut 22:09