Udowodnij tożsamość trygonometryczną
Cep.Nie.Matematyk:
(cosx+sinx)/cosx = tgx(1−ctg)
Proszę o pomoc w rozwiązaniu
26 lut 20:18
the foxi:
to nieprawda
dla x=45o:
P=1*(1−1)=0≠L (widac od razu)
26 lut 20:37
mat: | cosx+sinx | |
| =tgx(1−ctgx) |
| cosx | |
| cosx | | sinx | | sinx | | cosx | |
| + |
| = |
| (1− |
| ) |
| cosx | | cosx | | cosx | | sinx | |
| | sinx | | sinx | |
1+ |
| = |
| −1 ... nie wyszlo  |
| | cosx | | cosx | |
26 lut 20:38
Mariusz:
Sposoby na poprawienie
| −cosx+sinx | |
| =tgx(1−ctgx) |
| cosx | |
| cosx+sinx | |
| =tgx(1+ctgx) |
| cosx | |
| cosx+sinx | |
| =2+tgx(1−ctgx) |
| cosx | |
26 lut 20:44
Cep.Nie.Matematyk: jednak prawda
wpadłem na rozwiazanie
26 lut 20:57
Cep.Nie.Matematyk: P= tg(1+ctg)=tg+(ctg*tg)=tg+1=sin/cos+1= sin/cos+cos/cos=sin+cos/cos=L
26 lut 20:59