funkcja kwadratowa
Zielona: Wyznacz współczynnik b i c funkcji kwadratowej f(x) =2x2 +bx+c jeśli zbiorem wartosci funkcji
f jest przedział <−1, nieszkończonośc ) a jej wykres przecina oś OY w punkcie (0,1)
26 lut 20:04
zys:

c=1
b=−4 b=4
26 lut 21:39
Zielona: ale jak to obliczyc?
27 lut 17:09
janek191:
ZW =< q , +
∞ ) = < − 1, +
∞ ) ⇒ q = − 1
f(0) = 1 ⇒ c = 1
=============
Mamy
f(x) = 2 x
2 + b x + 1
Δ = b
2 − 4*2* 1 = b
2 − 8
| | −Δ | | −b2 + 8 | |
q = |
| = |
| = − 1 |
| | 4 a | | 8 | |
− b
2 + 8 = − 8
− b
2 = − 16
b
2 = 16
b = − 4 lub b = 4
=================
27 lut 21:27
Zielona: jak wyszlo to q −1?
27 lut 21:58
Zielona: a, nie juz widze xD
27 lut 22:06
Zielona: dziekuuje bardzo
27 lut 22:06