matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Korzystając z reguły de L'Hospitala obliczyć granicę
.:
Korzystając z reguły de L'Hospitala obliczyć granicę lim{x−>
∞
} (cosx)
1/x
2
26 lut 19:57
Jerzy:
f(x) = e
1/x
2
*ln(cosx)
i licz granicę wykładnika.
26 lut 20:41
.:
Licznik wygląda
1
tak:
x
2
*ln(cosx)
1
czy tak:
* ln(cosx)
x
2
26 lut 20:49
.:
ln(cosx)
[
0
0
]
1
*(−sinx)
cosx
sinx
−
cosx
lim
=
=
=
=
x
2
H
2x
2x
−tgx
[
0
0
]
1
−
cos
2
x
1
=
=
= −
2x
H
2
2
Dobrze?
26 lut 22:57
wredulus_pospolitus:
więc jaka będzie ostateczna odpowiedź
26 lut 23:04
.:
1
√
e
26 lut 23:51
.:
Dziękuje za pomoc
26 lut 23:51
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick