geometria
DANA: Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o bokach majcych długość 12cm i 3 cm . Wysokość ostrosłupa
jest rowna 4 cm a spodek tej wysokości jest jednym z wierzchołków podstawy .Oblicz pole
powierzchni bocznej tego ostrosłupa
26 lut 19:48
Eta:

Poproś Pitagorasa

....
...........................................
i okaże się ,że : wszystkie ściany boczne są trójkątami prostokątnymi
to
| 4*3 | | 4*12 | | 4√10*3 | | 5*12 | |
Pb= |
| + |
| + |
| + |
| =............... |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
26 lut 20:59
dero2005:

a = 12
b = 3
h = 4
k =
√a2+h2 =
m =
√b2+h2 =
26 lut 21:04