suma
jcoke: | | 1 | | 1 | | 1 | |
Oblicz sume S= |
| + |
| +...+ |
| |
| | sinx | | sin2x | | sin(n+1)x | |
26 lut 18:37
wredulus_pospolitus:
masz obliczyć DOKŁADNĄ wartość S uzależnioną od 'x'
26 lut 18:45
26 lut 18:49
wredulus_pospolitus:
To życzę powodzenia w określaniu tejże sumy
26 lut 18:58
wredulus_pospolitus:
dla dowolnego x
26 lut 18:58
jcoke: Czemu?
26 lut 19:00
Mariusz:
Dla sum sinusów i cosinusów można zaburzyć sumę
i dostać układ równań liniowych
| 1 | | 1 | |
| = |
| |
| sin(x+y) | | sin(x)cos(y)+cos(x)sin(y) | |
| |
| |
| sin(x)cos(y)+cos(x)sin(y) | |
| | | sin(x)sin(y) | |
| |
| | cosec(x)cosec(y) | |
cosec(x+y)= |
| |
| | ctg(x)+ctg(y) | |
26 lut 19:01