Tożsamość trygonometria
Enje: "Sprawdź czy podana zależność jest tożsamością trygonometryczną"
| | x | |
1 + 2cosx + cos2x = 4cosx*cos2 |
| |
| | 2 | |
no i tutaj pojawia się problem walczę i walczę rozkładam i rozkładam ale chyba mi brakuje
jakiegoś wzoru / tricku. kompletnie się zaciąłem : // Jeśli ktoś by znalazł chwilkę to z góry
dziękuję za pomoc! [w odpowiedziach mówią że to tożsamość]
26 lut 18:34
ICSP: cos2x = cos2x − sin2x = 2cos2x − 1
Zaczynasz od lewej, jedynki się skracają i wyciągasz 2cosx przed nawias.
26 lut 18:37
Enje: to było pierwsze co zrobiłem jednak "tą drogą" dalej nie jestem w stanie nic już wymyślić
26 lut 18:43
ICSP: do którego momentu doszedłeś ?
26 lut 18:44
Enje: dobra olśniło mam już

dzięki śliczne!
26 lut 18:45
Enje: 2cosx(cosx+1) −> (4cos2x/2−2)(cosx+1) tego nie robiłem dalej to już mnożenie i wychodzi
pięknie
26 lut 18:47
ICSP: Wierzę na słowo, ze wyszło
26 lut 18:50