Oblicz całkę
mistrzunio12: Oblicz całkę ∫2x5*sin(3x6−2)dx
26 lut 17:06
wredulus_pospolitus:
podstawienie:
t = 3x
6 − 2
| | dt | |
dt = 18x5 dx −> |
| = 2x5 dx |
| | 9 | |
i później przez części
26 lut 17:17
Mariusz:
Całkowanie przez części też będzie potrzebne ?
26 lut 18:12
wredulus_pospolitus:
tak ... bo po podstawieniu będzie c∫x*sinx dx
a to już robisz przez części:
v = x ; u' = sinx
v' = 1 ; u = −cosx
26 lut 18:14
ICSP: Po podstawieniu będzie
A ∫ sin(t) dt
na którą jest gotowy wzór.
26 lut 18:27
wredulus_pospolitus:
aaaa ... faktycznie
26 lut 18:38